Pentru prima data in istoria pietei interbancare, unele banci nu si-au inchis pozitiile din lipsa de lei. Dobanzile overnight la lei au explodat la 80% pe an.
In loc de castig, speculatorii straini care au pariat in ultimele trei saptamani pe cresterea cursului euro fata de leu se vad nevoiti sa contabilizeze pierderi de zeci de milioane de euro, dupa ce BNR a lasat piata fara lichiditati, fortandu-i astfel sa isi inchida pozitiile pe minus.
"Isarescu (guvernatorul BNR, n. red.) i-a ars acum pe speculatori. Cred ca este cea mai mare pierdere pe care or sa o ia strainii pe Romania", a comentat un dealer.
Isarescu a avertizat miercuri, intr-o conferinta de presa extraordinara ca cine vrea sa speculeze pe leu trebuie sa aiba lei. El a aratat ca banca centrala a intervenit direct pe piata valutara deoarece constatase "anomalii" si avea indoieli privind realitatea cotatiilor afisate de banci. Toate numele grele din lumea financiara, de la Morgan Stanley la Goldman Sachs, Barclays sau Calyon (banci care de fapt au probleme pe pietele locale, apeland la banii statului) au jucat contra leului.
Toti au cumparat agresiv valuta miercurea trecuta, fara sa aiba lei, pe care s-au gandit ca o sa-i imprumute la decontarea tranzactiilor, la doua zile dupa. BNR a vandut miercuri prin intermediul a doua banci locale - BCR si Raiffeisen- mai multe sute de milioane de euro, potrivit estimarilor dealerilor.
Vineri, cand aceste cumparari ar fi trebuit decontate, strainii au incercat sa imprumute lei de pe piata monetara, insa cum oferta era limitata, dobanzile au urcat spectaculos. Vineri speculatorii au platit chiar si 80% pe an pentru a atrage lei pentru o zi, insa chiar si la aceste niveluri nicio banca locala nu mai era dispusa sa ofere imprumuturi.
Conform surselor citate, unele tranzactii nu au fost decontate vineri pentru ca strainii nu au a