Atât firmele, cât şi autorităţile locale vor avea de pierdut din cauza dificultăţii de accesare a creditelor şi a scumpirii împrumuturilor. Sursa: Vlad Stănescu
Criza financiară internaţională face ca fondurile europene destinate României să ajungă tot mai greu la beneficiarii de la noi. Din frica de a nu aproba credite pentru proiecte riscante, băncile oferă împrumuturi din ce în ce mai greu. Dobânzile sunt şi ele tot mai mari, din cauza creşterii costului finanţărilor pe plan internaţional.
Astfel, finanţările bancare vor deveni foarte dificil de accesat atât pentru firme, cât şi pentru autorităţile locale, cele pentru care e rezervată cea mai mare felie din banii europeni.
Primăriile, în avantaj faţă de firme
Cel mai mult vor avea de suferit companiile, susţine Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR). În opinia sa, cel puţin 10% din firmele interesate de finanţări europene nu le vor putea obţine chiar dacă au proiecte bune, însă considerate cu grad înalt de risc. „Alte circa 60% din companiile care au afaceri solide vor reuşi să ia bani, însă vor trebui să suporte creşterea costurilor creditării“, ne-a spus Ovidiu Nicolescu. Restul de 30% din firme, care îşi pot asigura fondurile din propriile bugete, nu vor fi afectate de criză, a precizat el.
Potrivit reprezentantului CNIPMMR, autorităţile locale au avantajul că nu au activele grevate de datorii. În plus, „sunt clienţi siguri pentru o bancă. Niciodată o primărie sau un judeţ nu dă faliment, deoarece îşi recuperează banii din impozite şi taxe locale. Dacă are dificultăţi, se poate prelungi perioada de rambursare“, adaugă Nicolescu.
Bani europeni pentru cofinanţare
Condiţiile mai dificile de finanţare „este posibil să persiste pentru o perioadă mai lungă ş