Dispozitivul este personalizat şi se mulează pe spatele dinţilor
Unul din doi adolescenţi români are nevoie de un tratament de corecţie a danturii, conform celor mai recente statistici. Medicii încurajează purtarea aparatului dentar încă de la vârsta de 12 ani, deoarece înaintarea în vârstă modifică şi conformaţia feţei, iar îndreptarea danturii se face mult mai greu.
Pentru a evita disconfortul fizic şi emoţional specific adolescenţilor, a apărut şi în România un aparat dentar „invizibil”, de ultimă generaţie, care se mulează perfect pe spatele dinţilor, fără a fi observat din exterior. Aparatul are un design personalizat pentru fiecare pacient şi promite eficienţa într-un timp mult mai scurt faţă de dispozitivele obişnuite.
Este bun, dar este o fiţă
Medicii stomatologi spun că acest aparat este pentru persoanele cu dare de mână, fiind mai mult o soluţie estetică. „Într-adevăr, nu se vede, însă pentru problemele dentare nu există un panaceu universal, de aceea nu se pretează la orice acţiune. Persoanele care optează pentru acest dispozitiv au probleme cu limba, nu pot face foarte multe mişcări. Este bun, dar este o fiţă. Când vine vorba de corecţia danturii trebuie să ne gândim în primul rând la eficienţă. De aceea, aparatele clasice s-au diversificat, sunt mult mai performante”, spune prof. dr. Dragoş Stanciu, decanul Facultăţii de Stomatologie din Bucureşti.
Specialiştii români care lucrează cu acest aparat spun că este confecţionat într-un laborator din Germania, dar montarea şi întreţinerea sunt mai ieftine în România. La noi, preţul pentru o arcadă este de câteva mii de euro, în timp ce în clinicile nemţeşti nu se montează pe mai puţin de 10.000 euro. (E.H)
Dispozitivul este personalizat şi se mulează pe spatele dinţilor
Unul din doi adolescenţi români are nevoie de un tratament de corecţie a danturii, conform