Daniel Dăianu, unul dintre cei mai respectaţi economişti români, europarlamentar liberal (membru al grupului ALDE), comentează pentru “Adevărul” resorturile şi efectele crizei financiare. El nu se declară zguduit, în convingerile sale liberale, de intervenţiile guvernelor pe pieţele financiare. Dimpotrivă, afirmă că actuala criză a fost cauzată de lipsa de reglementare, care ar fi transformat mediul financiar într-un fel de cazino. Desigur, discuţia a vizat şi efectele turbulenţelor financiare asupra României – iar mesajul principal a fost că guvernarea, indiferent de culoarea pe care o va căpăta la un moment dat, este obligată să ţină sub control cheltuielile publice. Dar şi să folosească în mod inteligent fondurile europene. Domnule Dăianu, o lume întreagă vede cum guvernele intervin să salveze sectoarele financiare şi economiile. Simţiţi că aceste intervenţii zguduie bazele liberalismului?
Depinde ce înţelegem prin liberalism. Eu nu sunt un libertarian, nu fac parte din această subfamilie a familiei liberale. Eu împărtăşesc teza potrivit căreia gândirea politică liberală în esenţă stă la baza democraţiei. Eu aici mă raportez de pildă la lucrarea lui Karl Popper, “Societatea deschisă şi inamicii ei”. Pentru mine liberalismul nu intră în contradicţie cu ceea ce înseamnă solidaritatea, nu înseamnă să faci abstracţie de valorile morale. Eu nu contenesc în a aminti că Adam Smith, unul dintre părinţii-fondatori ai ştiinţei economice, a fost şi profesor de ştiinte morale la Universitatea din Glasgow. Gândirea liberală, deci, trebuie judecată în opinia mea dintr-o perspectivă mult mai largă.
Există însă nişte limite ale intervenţionismului, acceptate la un nivel sau la altul, în funcţie de fiecare curent de gândire politică. Ceea ce se întâmplă acum pune, totuşi, în discuţie, anumite abordări liberale…
Societatea modernă imp