Tranzacţiile de tip “sale≤aseback” de pe piaţa autohtonă vor ajunge anul acesta la un volum de maximum 175 milioane de euro. Acest instrument de finanţare devine tot mai atractiv pentru proprietarii de imobile care vor să aibă acces rapid la capital pentru investiţii în alte proiecte. Vânzarea unui imobil către o companie de leasing şi apoi închirierea proprietăţii de la aceasta din urmă. Iată un tip de tranzacţie care a fost considerat multă vreme ca o ultimă – chiar disperată – soluţie în faţa lipsei de lichidităţi. În ultimii ani însă, această metodă de finanţare a devenit din ce în ce mai populară la nivel global. Şi în România, dificultăţile întâmpinate de către investitori în a obţine finanţare pentru diverse proiecte promit să aducă tranzacţiile de tip sale&leaseback în centrul atenţiei.
O piaţă de 250 milioane de euro, în 2007
Pentru moment, piaţa de profil din România se află într-o fază incipientă de dezvoltare. Acest lucru rezultă cu uşurinţă din ponderea redusă deţinută de acest segment din totalul investiţiilor din real estate.
Potrivit lui Dan Ionaşcu, directorul departamentului de evaluare al Cushman & Wakefield Activ Consulting (C&W AC), volumul tranzacţiilor de tip sale&leaseback din România s-a situat anul trecut în jurul valorii de 250 milioane de euro. Comparativ, potrivit datelor C&W AC, valoarea tuturor investiţiilor s-a ridicat în 2007 la aproximativ 1,8 miliarde de euro.
Pe termen scurt, se preconizează chiar o scădere a pieţei de profil. Până la sfârşitul acestui an, estimează Ionaşcu, volumul tranzacţiilor de vânzare şi reînchiriere va fi scăzut considerabil, până la sub 70% din valoarea din 2007. De precizat este însă că şi volumul total al investiţiilor va înregistra, cel mai probabil, scăderi notabile până la sfârşitul lui 2008.
Astfel, potrivit celui mai recent rapor