Operatorii de telefonie sunt optimisti dupa introducerea portabilitatii numerelor si considera cu totii ca vor avea de castigat, desi acest lucru nu este posibil, dat fiind ca unii vor castiga clientii pe care altii ii vor pierde. E de asteptat sa se reduca diferenta dintre tarifele in retea si cele in afara retelei, iar activarea portabilitatii pentru un client nu trebuie sa dureze mai mult de zece zile. In doi ani, circa 20-25% dintre numere vor fi portate, a estimat Liviu Nistoran, seful Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC), la o conferinta extinsa organizata de institutie. Seful ANC spune ca autoritatea va interveni in cazul in care costul pentru un utilizator va trece de 20 de euro la portarea numarului.
Daca previziunile sefului ANC se vor adeveri inseamna ca peste cinci milioane de romani vor schimba reteaua in urmatorii doi ani, pastrand numarul. Portabilitatea nu e posibila intre numere fixe si mobile sau invers, ci doar intre fix-fix si mobil-mobil. Dupa discutii cu operatorii, autoritatea a cazut de acord ca pentru prima luna sa stabileasca un plafon maxim de 300 portari/zi/operator "donor", astfel incat sistemele informatice sa nu fie puse in dificultate. Apoi plafonul va fi ridicat in functie de cereri.
"Portabilitatea e echivalenta cu divortul, nu toate cuplurile se vor desparti dar sotii vor veni mai des cu cadouri acasa", spune Liviu Nistoran. Operatorii se arata si ei foarte optimisti, spun la unsion ca vor castiga clienti, ca e bine pentru public si ca vor fi motivati sa-si imbunatateasca ofertele. O fraza revine mereu "e mai mult o oportunitate decat o amenintare", insa fiecare operator a tinut sa mai adauge cate ceva legat de portabilitate, fie un avertisment, fie o comparatie.
Operatorii sunt optimisti, desi unii vor pierde clienti
Romtelecom spune ca, desi portabilitatea are efecte evidente m