Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le recomanda bancherilor sa nu transfere dobanzile mari asupra clientilor si a avertizat ca ne putem astepta ca in momente tensionate sa mai avem varfuri de dobanda pe piata monetara.
In ultima saptamana dobanzile de referinta de pe piata monetara ROBOR nu au mai reflectat decat cel mult partial situatia lichiditatii de pe piata, situatie in care guvernatorul BNR sugereaza diversificarea referintelor luate in calcul la creditele cu dobanda indexata. El a precizat ca, potrivit calculelor BNR, dobanda medie efectiva pe piata monetara a fost vineri de doar 22%, desi ROBOR s-a situat la 44%-46%.
Isarescu a raspuns astfel ingrijorarilor create pe piata in conditiile in care mai multe tipuri de credite au dobanda indexata la rata ROBOR si nu este clar ce se intampla cu clientii care au ghinionul ca actualizarea dobanzii sa aiba loc tocmai in zile ca acestea in care ROBOR sare la 40-50%.
Dobanda ROBOR este folosita in contractele de creditare in lei, existand clauze de indexare a dobanzii, dar saptamana trecuta, ROBOR nu a mai reflectat decat cel mult partial realitatile lichiditatii si pietei monetare, potrivit lui Isarescu.
O parte dintre creditele ipotecare in lei, dar si dintre cele pentru nevoi personale garantate, au dobanda indexata trimestrial sau semestrial la rata de referinta ROBOR, ceea ce poate antrena scumpiri spectaculoase ale ratelor de rambursat pentru creditele care au scadente in aceste zile de explozie a ROBOR. De asemenea, si clientii companii, inclusiv IMM-uri au credite in lei cu dobanda indexata la rate ROBOR pe diferite termene.
Canalul normal de functionare al pietei monetare este intre dobanda la depozitele care se pot face la BNR, de 6,25%, si rata lombard, de 14,25%, potrivit lui Isarescu. El a spus ca o echipa tehnica de la BNR este in contact permanent cu tehnicienii din bancile c