HAL citeşte direct impulsurile neuronale şi o ia înaintea muşchilor umani
Costumul imaginat de scriitorul Stanislaw Lem, cu ajutorul căruia un om îşi poate spori puterea de zeci de ori, nu mai este doar ficţiune. El a fost prezentat şi lansat de o companie japoneză – Cyberdyne – care l-a botezat HAL (abreviere de la Hybrid Assistive Limb – membru de ajutor hibrid), relatează The Times. E adevărat că îi lipsesc încă “cizmele-rachetă” folosite de personajul animat “Iron Man”, însă exoscheletul real creşte semnificativ forţa celui care îl poartă. De pildă, o femeie, chiar plăpândă, poate să ridice cu o singură mână o greutate de 40 de kg, dacă poartă această vestimentaţie.
Costumul funcţionează cu ajutorul unor senzori care sunt aplicaţi direct pe piele şi care detectează impulsurile electrice trimise de creier prin sistemul nervos atunci când solicită executarea unei anumite mişcări. Senzorii sunt conectaţi la un computer care descifrează semnalul şi apoi trimite comanda proprie la braţele şi picioarele electrice. Întregul proces este atât de rapid şi de bine pus la punct, încât costumul face mişcarea propriu-zisă cu o fracţiune de secundă înainte ca impulsul neuronal să ajungă la piciorul sau mâna din carne şi oase. Întreaga maşinărie este alimentată de la o baterie care poate funcţiona autonom timp de aproape trei ore.
Fiecare costum este sau ar trebui să fie totuşi calibrat la puterea fiecăruia, deci să fie mai degrabă un ajutor decât un instrument de forţă. Iată de ce creatorii s-au decis ca în etapa iniţială să fie comercializată partea inferioară a costumului. El va putea servi ca instrument de reabilitare şi va ajuta la siguranţa mişcărilor bătrânilor şi a persoanelor cu dizabilităţi. La un moment dat însă, HAL ar putea avea şi aplicaţii militare şi industriale.
“Cercetările la sistemul HAL abia încep”, explică directorul executi