Pentru majoritatea clientilor din sistemul pensiilor facultative (pilonul III), contributiile la fonduri sunt platite partial sau integral de angajator, ceea ce inseamna ca pensiile au fost oferite ca beneficii extrasalariale, arata datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), prezentate in bilantul sistemului de la finalul trimestrului al treilea.
In cazul a 58% din cei peste 125.000 de angajati care au aderat la un fond de pensii facultative, contributiile sunt platite numai de compania la care lucreaza, iar alti 13% din clientii acestor fonduri contribuie si ei, alaturi de angajator. Aceasta inseamna ca pentru 71% din contractele de pensii facultative incheiate pana acum angajatorul este implicat in plata contributiilor, iar in aceasta situatie se afla peste 89.000 de persoane. In acelasi timp, 29% din clienti isi platesc singuri contributiile.
"Increderea populatiei in sistemul de pensii facultative este un proces lent si de durata, iar cresterea numarului de participanti si, implicit, a activelor fondurilor poate fi stimulata prin majorarea nivelului deductibilitatii fiscale, atat la nivelul angajatorilor, cat si la nivelul participantilor sau al potentialilor participanti. Ridicarea nivelului facilitatii fiscale, precum si acordarea unei deductibilitati totale este de natura a incuraja angajatorii sa contribuie in beneficiul salariatilor pentru pensiile facultative", se arata in bilantul CSSPP.
Incepand cu anul viitor pragul de deductibilitate a pensiilor facultative va fi de 800 de euro cumulat pentru angajat si angajator, dublu fata de nivelul de acum. De asemenea, contributiile vor fi scutite de plata asigurarilor sociale, ceea ce va stimula vanzarile catre companii.
Mai mult de jumatate din clientii fondurilor de pensii facultative (50,57%) au intre 30 si 44 de ani, 33,61% au peste 45 de ani, iar 15,82% au