Moda creditelor în franci elveţieni, considerate de unii mai avantajoase decât cele în alte monede, este pe cale să dispară. Odată cu noile norme BNR, jumătate din băncile care acordau astfel de împrumuturi au renunţat la ele.
În noiembrie 2005, OTP Bank a fost prima instituţie care a introdus în piaţă creditele în franci. Au urmat Porsche Bank, Banca Românească, Piraeus, Volksbank, Credit Europe Bank, Raiffeisen Bank (singura din top trei al celor mai mari bănci care are în portofoliu astfel de împrumuturi) şi Bancpost (următoarea după mărime).
Clienţii au fost mulţumiţi de aceste produse, foarte mulţi considerându-le o variantă mai ieftină decât cea în euro. Drept urmare, mult timp clienţii au ignorat sfatul bancherilor de a se împrumuta în moneda în care primesc salariul. Motivaţia constă în faptul că, având dobânzi mici, acest tip de împrumut permitea clienţilor să ia mai mulţi bani, la aceleaşi venituri şi pe aceeaşi perioadă de rambursare, decât la cele în moneda europeană.
„Elveţia, fiind o ţară bancară, clienţii au avut încredere în francii elveţieni. În plus, dobânda la aceste credite a fost mai mică şi puteau astfel să obţină sume mai mari decât în cazul celor în euro“, a declarat Nicu Răduţ, directorul brokerului de credite Unic. Acesta a explicat că o persoană care opta pentru un credit de 42.000 de euro, în aceleaşi condiţii, putea obţine un credit în franci elveţieni, echivalent cu 50.000 de euro.
„Împrumutul în euro este mai atractiv decât cel în franci elveţieni“
Totuşi, aceste avantaje ale creditelor în franci elveţieni au pălit în faţa crizei internaţionale şi a noului regulament al BNR. Asta în primul rând deoarece cursul leu-franc depinde atât de cursul leu-euro, cât şi de cursul euro-franc, iar din cauza turbulenţelor, francul elveţian s-a depreciat foarte mult faţă de moneda europeană. „Din cauza crize