- Diverse - nr. 195 / 21 Octombrie, 2008 In aceasta perioada, prin satele judetului Mures intalnesti frecvent rromi din judetul Salaj, oferind vase emailate in schimbul nucilor in coaja, pentru o oala de 5 litri cetateanul nostru trebuie sa ofere comerciantului 3 oale pline cu nuci in coaja. Curata hotie! Romii respectivi cumpara nucile la un pret de nimic si le valorifica la preturi extrem de avantajoase pentru ei, in Serbia, Germania, Grecia, chiar si pe piata interna. Feriti-va de asemenea comercianti si daca nu aveti unde vinde pe moment nucile, folositi-le pentru consumul familial, nucile fiind considerate "fructe de lux", cu o valoare alimentara ridicata, fiind foarte bogate in principii nutritive. Miezul de nuca contine 52-77 la suta substante grase, prin procedee simple se pot extrage pana la 65 la suta ulei cu o valoare dietetica ridicata. Acizii grasi din fructele de nuc previn imbolnavirile de cancer si boli cardiovasculare, diminueaza "colesterolul rau". Miezul de nuca mai contine 12-25 la suta substante proteice, 5-24 la suta glucide, 1,3-2,5 substante minerale, fiind bogate in vitaminele A, B, C si E. Valoarea energetica fiind foarte ridicata, 100 grame miez de nuca asigura 525-622 kcal. Medicii nutritionisti recomanda 3 kg pe cap de locuitor, pe an, insemnand un necesar de minim 60.000 tone de nuci pe an, in conditiile cand Romania produce la ora actuala doar 30.000 de tone anual. Se mai spune ca un consum zilnic de 6 nuci prelungeste viata unui om cu 10 ani, dovada ca din meniul nemtilor si al americanilor nu lipsesc nucile. Avand in vedre aceste aspecte, este o curata nebunie sa vinzi pe nimic nucile unor afaceristi rromi. Reamintim cetatenilor mureseni ca, pe langa importanta deosebita in alimentatia omului, nucul mai este valoros si pentru lemn, o materie prima de exceptie in industria mobilei. De asemenea, frunzele de nuc, lastarii si radacinile