Fiţi respectuoşi cu părinţii soţului/soţiei, dar nu îi lăsaţi să vă controleze viaţa. Sursa: NorthFoto
Negociaţi în relaţia cu socrii, dacă vreţi să vă fie bine, vă sfătuiesc psihoterapeuţii. Aflaţi încă de la început dacă le place sau nu să le spuneţi pe nume, iar dacă sunt de modă veche şi preferă formulele de politeţe, nu vă încăpăţânaţi să fiţi familiari.
În cazul în care vă ajută la creşterea copiilor, este important să fixaţi limite. Spuneţi-le cum vă place să fie educat cel mic, iar dacă au impresia că le puneţi la îndoială experienţa, convingeţi-i că nu se mai cresc copiii ca pe vremuri. În cazul în care locuiţi împreună, nu îi lăsaţi să vă invadeze spaţiul intim. Fiţi independenţi, chiar dacă împărţiţi aceeaşi casă.
„Puneţi cărţile pe masă de la început“
La români se pune mare accent pe formulele de politeţe. A te adresa cu „dumneavoastră“ îţi aduce o bilă albă în relaţia cu socrii, chiar dacă ţie nu îţi place să te formalizezi şi să te porţi ca la pension.
„Ca să nu fiţi acuzaţi de lipsă de respect, puneţi cărţile pe masă de la început. Cel mai bine este să îi întrebaţi pe aceştia cum le place să li se spună şi să vă adaptaţi“, vă sfătuieşte psihoterapeutul Cristiana Leviţchi, de la Cabinetul de psihoterapie şi psihologie clinică „Sensart“ din Bucureşti.
În cazul în care pretenţiile lor vi se par exagerate, pentru că preferă formule de tipul „mamă“ şi „tată“, explicaţi-le că îi respectaţi, dar nu le puteţi vorbi astfel. „Socrii trebuie să înţeleagă că nu îi respingeţi, ci că astfel de formule au pentru voi alte conotaţii“, mai explică psihoterapeutul Cristiana Leviţchi.
Mulţumiţi pentru ajutor, dar nu vă lăsaţi dominaţi
Socrii care îndeplinesc şi rolul de „bone“ pot înţelege că un copil nu se mai creşte ca pe vremea lor, dacă nu îi certaţi.
„