Cartelul statelor exportatoare de gaze naturale ar putea fi înfiinţat în viitorul apropiat, a declarat Gholamhossein Nozari, ministrul iranian al Petrolului în urma unei întâlniri cu Alexei Miller, directorul general al Gazprom şi cu ministrul Petrolului din Qatar.
Organizaţia ar putea fi constituită asemănător OPEC-ului din sectorul petrolului, care decide în funcţie de realităţile economice majorarea sau scăderea producţiei astfel încât preţul barilului de petrol să crească sau să scadă în funcţie de necesităţi.
Rusia, Iranul şi Qatarul controlează cele mai mari rezerve de gaze naturale la nivel global iar Rusia este cel mai mare exportator de gaze în Europa.
"Am luat decizii foarte importante. Înfiinţarea unui OPEC al gazelor este cerută şi există consens în această direcţie", a declarat ministrul iranian, Gholamhossein Nozari, într-o conferinţă de presă după încheierea discuţiilor dintre cele trei părţi.
Monopolul exporturilor
Atât Europa cât şi SUA au avertizat că înfiinţarea cartelului gazelor ar pune în pericol securitatea energetică globală.
Rusia ar putea fi îngrijorată că scăderea din ultima vreme a preţului la petrol ar duce la scăderea progresivă a preţului şi la gazele naturale, ceea ce ar duce la scăderea veniturilor sale în contextul crizei financiare mondiale. Asta deoarece gazele naturale, petrolul, cărbunele şi oţelul constituie principalele exporturi ale ţării iar Rusia este dependentă de acestea.
Rusia, cel mai mare exportator de gaze la nivel global, a sugerat în prealabil că este interesată de formarea unui astfel de cartel, în colaborare cu Iran, Qatar, Venezuela, Nigeria, Algeria, Egipt, Indonezia şi Libia. Vladimir Putin preciza în vremea mandatului său de preşedinte că "ideea înfiinţării unui OPEC al gazelor este interesantă, însă necesită o an