Premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a declarat marti ca tara sa are dificultati economice pentru ca guvernele anterioare au crescut foarte mult salariile bugetarilor, amintind de majorarile cu 50% a lefurilor profesorilor.
"Stiti bine ca Ungaria are dificultati economice in contextul crizei financiare internationale. Daca ma intrebati cum s-a intamplat, raspunsul este foarte simplu. La inceputul anilor 2000, guvernantii au inceput sa cheltuie foarte mult, au crescut foarte mult salariile bugetarilor. Imi amintesc ca unul dintre predecesorii mei, Viktor Orban, a crescut salariile cu 70%, iar Medgyessi a crescut salariile medicilor si profesorilor cu 50%, precum si pensiile", a explicat Gyurcsany, citat de NewsIn.
Premierul ungar a comentat ca toata lumea a fost multumita de aceste majorari, iar popularitatea liderilor politici care au promovat aceste masuri a crescut, insa a venit si momentul in care "trebuie platita polita".
"Trebuie sa realizam ca, daca cheltuim mai mult decat avem, mai devreme sau mai tarziu trebuie sa platesti polita", a mai spus Gyurcsany. El a precizat ca nu-i da sfaturi premierului Tariceanu, care se confrunta in aceasta periada cu cereri privind majorarile salariale de tipul celor facute in Ungaria, dar poate sa-i "impartaseasca experienta".
Parlamentul de la Bucuresti a adoptat la sfarsitul lui septembrie o serie de legi privind majorarea salariilor profesorilor cu 50% sau a pensiilor pentru grupele I si II de munca, masuri considerate de premierul Tariceanu nesustenabile din punct de vedere economic.
Guvernul a atacat cele doua acte normative la CCR, judecatorii declarandu-le insa constitutionale.
Legile se afla la promulgare, insa, potrivit premierului, seful statului a solicitat o serie de analize privind impactul economic al aplicarii acestor masuri. Tariceanu a preciz