China, unul dintre cei mai mari contributori la cresterea economica globala, a inregistrat o crestere economica de 9% in cel de-al treilea trimestru al anului fiscal in curs. Acesta este cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, fiind o consecinta a crizei financiare, care a redus cererea pentru exporturi, scrie Bloomberg.
Cel de-al cincilea trimestru de incetinire a cresterii economice ar putea spori declinul preturilor materiilor prime si ar putea slabi exporturile celorlalte economii ale lumii catre Asia, unde are loc deja o contractare a economiilor. Cresterea cheltuielilor de infrastructura si reducerile de taxe pentru exportatori ar putea determina banca centrala sa scada rata dobanzii de referinta pentru a treia oara in acest an. Inflatia a scazut la 4,6% in septembrie, cu cel mai scazut ritm din iunie 2007, pe fondul reducerii preturilor pentru materiile prime.
Dezastrul de pe piata financiara si incetinirea cresterii economice globale "au inceput sa aiba un impact negativ asupra economiei Chinei", a declarat Li Xiaochao, purtatorul de cuvant al biroului de statistica. "Criza subprime care a inceput in SUA anul trecut inca se mai raspandeste si ia amploare", a adaugat acesta.
Rio Tinto Group, cel de-al doilea producator de aluminiu din lume ca marime, a raportat saptamana trecuta o scadere semnificativa a cererii pentru metal in China. Preturile pentru importurile chinezesti de minereu de fier au scazut pentru a nouasprezecea luna consecutiv, pe fondul reducerii cererii producatorilor de otel.
Aproape jumatate din producatorii de jucarii din China si-au inchis afacerile anul acesta. 7.000 de angajati si-au pierdut locul de munca atunci cand Smart Union Group Holdings si-a inchis fabricile din orasul Guangdong.
Cresterea exporturilor din China ar putea scadea de la 22% in primele noua luni ale acestui an la "zero sau chiar la o