Bursa a deschis saptamana in scadere usoara, pe fondul ameliorarii situatiei internationale, indicele BET, principalul indicator al pietei, care reda evolutia celor mai lichide 10 companii, coborand cu 0,7% sub nivelul de referinta atins la sfarsitul saptamanii. Indicele societatilor financiare de investitii, BET-FI, a inregistrat o corectie de 1,2%, pana la nivelul de 16.100 de puncte.
"Temerile din piata nu au disparut, asta e cert, iar climatul international pare sa se fi stabilizat doar pentru moment. Din aceasta cauza nu cred ca este inca momentul in care sa lasam garda jos. E momentul sa fim precauti si atenti la ce se intampla cu piata si nu este exclus ca pe viitor sa inregistram alte scaderi si poate chiar sa atingem alte praguri minime", a declarat Mihai Piscan, trader in cadrul societatii de brokeraj EFG.
Societatile financiare au inregistrat pierderi cuprinse intre 2,8% si 0,7%, cea mai mare scadere fiind consemnata de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au coborat la pretul de tranzactionare de 0,69 lei/actiune. Cea mai redusa scadere au inregistrat-o titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au atins nivelul de 0,61 lei/actiune. In topul scaderilor au urmat titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au coborat cu 1,9%, si cele ale SIF Muntenia (SIF4), care au consemnat un declin de 0,8%. Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au fost in continuare suspendate de la tranzactionare.
"Preturile la care se tranzactioneaza in prezent sunt incredibil de tentante, insa din pacate nu avem cumparatori puternici care sa sustina piata. Bursa ar avea nevoie de intrarea fondurilor straine la cumparare, insa acestea par sa se retraga de pe pietele emergente, in special de pe cele din Europa de Est si Asia, iar acest lucru poate duce la o crestere a volatilitatii pietei", a adaugat Piscan.
Companiile din sectorul energetic au inregistrat evolutii p