Drumurile proaste şi lipsa utilităţilor ţin investitorii, dar şi cumpărătorii la distanţă. Deşi foarte mulţi developeri deţin loturi generoase în Pipera, cei care s-au apucat totuşi să construiască pot fi număraţi pe degete. „Pipera pare mai mult o ţară a nimănui, cu tot terenul achiziţionat de dezvoltatori”, spune Ilinca Păun, directorul diviziei rezidenţiale a Colliers România. Reprezentanta Colliers face insa o distinctie clara intre acea parte a Piperei dinspre oras si zona care se intinde dincolo de OMV. Daca cea dintai cunoaste deja o ampla dezvoltare de cladiri de birouri si ansambluri rezidentiale, cea de-a doua se afla inca departe de acest stadiu. Acesta este şi motivul pentru care, în momentul de faţă, Colliers nu are în portofoliu niciun proiect în această din urmă zonă.
Ansamblurile promovate de companiile imobiliare care au un nume în piaţă sunt, de altfel, o raritate în Pipera. CBRE Eurisko, celălalt mare jucător de pe piaţa agenţiilor imobiliare, deţine în portofoliu un singur proiect în Pipera, The Atrium, cu o capacitate de numai 210 unităţi locative.
Nu cu mult timp în urmă, Pipera era tărâmul tuturor posibilităţilor pentru cei interesaţi de afaceri imobiliare. Lipsa terenurilor din oraş şi preţurile încă mici de aici mânau spre nord atât dezvoltatori serioşi, cât şi speculatorii. După doi ani de creşteri spectaculoase, această zonă pare blocată iremediabil printre spiţele crizei imobiliare.
De ce nu se construieşte, totuşi, după un asemenea val de achiziţii? În primul rând, din cauza turbulenţelor pe care le traversează piaţa românească. Marian Păduraru, sales manager Europroperty Development, spune că majoritatea developerilor de pe piaţa locală sunt afectaţi într-un fel sau altul de criza financiară internaţională.
O zonă neatractivă pentru achiziţii off-plan
Dincolo de ac