Ilie Sârbu, Radu Câmpeanu şi Gyorgy Frunda se luptă pentru preşedinţia Senatului. PNL l-a aruncat în luptă pe Câmpeanu pentru că liberalii vor să arate că se distanţează de PSD. Nicolae Văcăroiu şi-a anunţat, ieri, demisia în plenul Senatului. Votul care va stabili cine va ocupa a doua funcţie în stat va fi dat, cel mai probabil săptămâna viitoare.
Liberalii l-au propus ieri pe seniorul Radu Câmpeanu pentru preşedinţia Senatului. Potrivit unor surse din conducerea PNL, ideea i-a aparţinut şefului de campanie, Bogdan Olteanu, nominalizarea fiind făcută de premierul Tăriceanu. Mutarea liberalilor are ca scop distanţarea de PSD şi eliminarea ideii că între cele două formaţiuni ar exista o înţelegere secretă. „Am vrut să arătăm că avem un candidat legitim, prezentabil şi onorabil care poate conduce cu brio Senatul. Astfel, nu le vom mai da ocazia celor de la PDL să ne acuze de blat cu PSD”, au declarat sursele amintite.
Iese Nicolae, intră Frunda
Conducerea PSD a decis să-l propună pe Ilie Sârbu pentru şefia Senatului. În grupul din Senat, Sârbu s-a impus în faţa lui Tărăcilă, cu 22 la 17. Şerban Nicolae, unul dintre numele vehiculate pentru postul de preşedinte al Senatului, a decis să se retragă din cursă. UDMR a decis să-şi încerce la rândul său şansele şi l-a nominalizat pe senatorul Gyorgy Frunda pentru a doua funcţie în stat.
Scenarii de alianţe
Votul pentru şefia Senatului va fi secret, aşa că sunt şanse mari ca unii senatori să defecteze. Pentru a ajunge la cele 69 de voturi necesare, PSD mai are nevoie de voturile a încă 24 de senatori. Un scenariu ar fi ca PSD să se alieze cu PC (10 voturi), UDMR (10 voturi) şi independenţi (4 voturi). O altă formulă este ca PSD să fie sprijinit de PC, PRM (13 voturi) şi doar un independent.
PNL are o sarcină mai dificilă şi nu poate evita