Fondul de Compensare a Investitorilor spera ca brokerii sa treaca cu bine de criza financiara, resursele de compensare reduse putand pune la grea incercare Fondul in cazul unui faliment.
"Criza financiara si scaderile abrupte ale Bursei ridica mari probleme societatilor de brokeraj. Circa 10% din cele 74 de case de brokeraj membre ale Fondului au probleme. Pentru a rezista mai bine la conditiile pietei, care arata ca numarul brokerilor care vor incheia anul pe plus este tot mai mic, ma astept ca numarul fuziunilor pe piata de brokeraj sa creasca", a declarat pentru Ziarul Financiar Stefan Chirtu, director executiv al Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).
Societatile de brokeraj au inregistrat scaderi substantiale ale profiturilor in acest an, ca urmare a reducerii valorii tranzactiilor de pe Bursa, veniturile obtinute din comisioane nereusind sa acopere cheltuielile de functionare, in cazul unor societati de brokeraj mai mici.
Toate societatile de brokeraj din piata sunt membre ale Fondului de Compensare care a fost infiintat in iunie 2005 cu rolul de a asigura plata compensatiilor catre investitori in cazul in care o societate de brokeraj ar intra in faliment. Alaturi de brokeri, printre membrii Fondului se numara zece institutii de credit si 20 de societati de administrare a investitiilor.
Potrivit informatiilor furnizate de FCI, la sfarsitul primului semestru in piata existau 92.100 de conturi de investitii deschise la societatile de brokeraj, valoarea totala a portofoliilor ridicandu-se la 3,9 mld. euro. Valoarea acestor portofolii reprezinta de fapt capitalizarea free-float-ului de pe Bursa la sfarsitul lunii iunie, acesta avand o pondere de circa 11% in capitalizarea totala a pietei, care se ridica la sfarsitul lui iunie la 35 mld. euro. In prezent, aceasta a scazut la circa 20 mld. euro, deci probabil si valoarea portofoliilor