Guvernul olandez a acordat un credit de 10 miliarde de dolari grupului financiar ING. Statele din întreaga lume au promis să pună la dispoziţia băncilor un total de 3.300 miliarde de dolari, adică echivalentul producţiei economice a Germaniei. Falimentul băncii Lehman Brothers de la jumătatea lunii septembrie a semănat în rândul guvernelor lumii teama ca nu cumva soarta grupului american să fie împărtăşită şi de alte companii financiare. Astfel că oficialii de la Washington până la Londra şi Berlin s-au grăbit să ia măsuri pentru a preveni viitoare falimente şi pentru a debloca piaţa de credite.
Aşadar, din ce în ce mai multe bănci europene apelează la ajutorul statului pentru a nu risca să se îngroape în datorii, iar intervenţiile guvernelor au reuşit să ridice cotaţiile acţiunilor financiare.
ING vinde şi divizia Taiwan Life
Cu toate acestea, analiştii, citaţi de Reuters, susţin că revenirea pieţelor bursiere este fragilă în condiţiile în care estimările economiştilor arată că Vestul va intra în recesiune anul acesta şi în 2009. Grupul bancar ING, care este cea mai mare firmă din sectorul olandez de servicii financiare, va primi de la stat o linie de credit de 10 miliarde de euro după ce cotaţia acţiunilor sale a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 13 ani, pierzând 27% din valoare într-o singură zi.
Guvernul olandez a preluat controlul asupra diviziilor Fortis şi ABN Amro la începutul acestei luni, în schimbul unei injecţii de capital de 16,8 miliarde de euro.
ING îşi va vinde şi divizia Taiwan Life pentru suma de 600 milioane de euro, în încercarea de a-şi majora capitalul.În România, ING are afaceri în domeniul bancar, al pensiilor şi asigurărilor. ING Fond de Pensii este liderul pieţei româneşti a pensiilor private obligatorii (pilonul II), unde are 1,38 milioane de clienţi şi controleaz