Criza de pe piaţa imobiliară i-a determinat pe investitori să amâne demararea proiectelor din România. Cea mai mare parte din segmentele pieţei de materiale de construcţii va înregistra în acest an o scădere a vânzărilor, ca urmare a numărului mic de locuinţe noi vândute. Henkel a anunţat deja că noua fabrică de adezivi din zona Moldovei ar putea avea o capacitate de producţie mai mică, adaptată realităţii din această piaţă. Cersanit a respins în Adunarea Generală a Acţionarilor decizia de a cumpăra două terenuri în judeţul Bacău în vederea construcţiei unei noi fabrici. Singurul proiect tip greenfield neafectat de scăderile din piaţă îl reprezintă unitatea de producţie Ceramica Iaşi.
Astfel, piaţa de plăci ceramice, cea de adezivi, de polistiren, vopsele, chiar şi cea de ciment vor înregistra un ritm de creştere în unele cazuri la un nivel de două ori mai mic faţă de cel de anul trecut. Pieţe precum cea de tâmplărie termoizolantă vor stagna în 2008, potrivit jucătorilor din piaţă.
Per ansamblu, piaţa materialelor de construcţii va evolua cu 15% faţă de 20% anul trecut, potrivit lui Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii. Unele segmente vor avea mai mult de suferit, în special cele care se bazau pe locuinţele noi. În schimb vor creşte vânzările producătorilor de materiale de construcţii destinate sectorului infrastructură.
Nevoie de adezivi, dar mai puţini
Henkel România va construi o fabrică de dimensiuni mai mici în urma evoluţiilor din acest an ale pieţei de adezivi. “În condiţiile actuale, sectorul de materiale de construcţii se va restrânge şi cererea va scădea. Proiectul unei noi fabrici nu va fi stopat.
Probabil vor apărea modificări în ceea ce priveşte capacitatea acesteia, care va fi adaptată cererii”, a declarat Andrei Dumitrescu, directoru