Producatorul local de gaze Romgaz Medias infirma informatiile publicate pe agentiile de presa internationale privind o posibila implicare a Romaniei in locul Bulgariei in cadrul proiectului South Stream, dezvoltat la initiativa Rusiei.
Potrivit unor surse citate de cotidianul Kommersant, preluate de AFP, citat de Mediafax, problemele cu Bulgaria au fost unul dintre motivele unor discutii purtate vineri de seful Gazprom, Alexei Miller, cu ambasadorul bulgar in Rusia, Plamen Grozdanov, cu Ioan Rusu, directorul general al Transgaz Medias, si cu Francisc Toth, directorul general al Romgaz. South Stream este evaluat la 10 mld. euro, condus de grupul rus Gazprom si de italienii de la ENI, care are ca obiectiv constructia unui gazoduct prin care vor fi livrate gaze catre Europa. Gazprom a incheiat acorduri cu Bulgaria, Serbia, Grecia si Ungaria, iar Slovenia si Austria ar putea sa participe.
"La Moscova nu s-a discutat problema constructiei unui gazoduct catre Romania. S-a discutat prelungirea contractelor de tranzit (ale Transgaz - n.r.)", a declarat Francisc Toth, directorul general al Romgaz, citat de Mediafax. Potrivit sursei citate, Romgaz si Gazprom au discutat la Moscova, saptamana trecuta, posibilitatea constructiei de depozite de gaze, precum si a importului direct de gaze din Rusia.
Toth a precizat ca Romania are un contract de import de gaze cu o firma controlata de Gazprom, care este valabil pana in 2013, iar o suplimentare a volumelor peste nivelul actual ar putea fi obiectul unei discutii cu Gazprom, intrucat declinul productiei locale poate fi acoperit doar cu importuri.
Romania importa circa 35% din necesarul de gaze naturale din Rusia, acesta fiind singurul furnizor extern. Cea mai importanta companie prin care intra gazele rusesti pe plan local este WIEE, un joint-venture intre Gazprom si BASF, care are un contract semnat cu rusii