De la începutul anului până acum aurul s-a scumpit numai cu 1%, însă anul trecut s-a apreciat cu 32%
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a îndemnat recent poporul rus să cumpere aur şi bijuterii ca să limiteze pierderile datorate crizei financiare. Cotaţia metalului preţios a crescut întotdeauna în perioada crizelor, investitorii considerând aurul drept unul dintre cele mai bune refugii de scăderea burselor, de exemplu.
Analiştii străini au subliniat de altfel că scăderea burselor în momentele de panică este urmată de o creştere a bursei de mărfuri sau de metale, investitorii părăsind bursa şi căutând o investiţie mai bine ancorată în realitate, respectiv materii prime ale căror cotaţii variază direct în funcţie de cerere şi oferă, cu o dinamică predictibilă.
Cel mai cunoscut exemplu este petrolul. De la primele semne de pornire a crizei financiare din SUA investitorii au început să cumpere petrol, ducând-ul până la cotaţia record de peste 147 de dolari pe baril din această vară. Când efectele crizei s-au dovedit a fi mai puternice decât se anticipase şi criza a adus cuvântul „recesiune” pe buzele tuturor, preţul petrolului, ca prin minune, a început să o ia la vale, ajungând acum până în jurul valorii de 70 de dolari pe baril. În România, aurul s-a apreciat cu numai 1% de la începutul acestui an, de la 67,9180 lei pe gram la 68,6149 lei pe gram, conform cotaţiei oficiale dată de BNR. Procentul este foarte mic chiar şi în comparaţie cu o dobândă bancară, însă evoluţia din ultimii ani este una spectaculoasă.
Anul trecut, gramul de aur (XAU) a câştigat nu mai puţin de 32%, respectiv s-a scumpit cu circa 14 lei. Asta înseamnă un câştig de cel puţin două ori mai mare decât oricare depozit făcut la bancă.
Perioada de criză internaţională şi apetitul scăzut al investitorilor sau persoanelor fizice la risc a adus în România un p