Un regim neadecvat poate creste riscul aparitiei senilitatii, demonstreaza un studiu realizat de Institutul de Boli Neurologice Gladstone din San Francisco, citat de Daily Mail.
S-a descoperit o legatura intre tesutul cerebral degenerativ si nivelul crescut de acid gras, prezent in carnea rosie, carnea de pasari, cereale, oua, alune si majoritatea uleiurilor vegetale. Este vorba despre faptul ca excesul de acid gras ar fi daunator neuronilor. Aceasta descoperire ar putea constitui primul pas in gasirea unui tratament pentru senilitate.
Cercetatorii au comparat creierul soarecilor normali cu creierul unor soareci crescuti cu afectiuni care imita tulburarile cerebrale umane. S-a descoperit un nivel inalt de acid gras numit acid arahidonic prezent la soarecii care sufereau de pierderi de memorie si aveau un comportament confuz. La acestia s-au gasit mai multi metaboliti, derivati ai acidului arahidonic deteriorat.
Acidul arahidonic este esential pentru un creier sanatos, fiind incorporat in grasimi care formeaza membrane protectoare a celulelor cerebrale.
Doctorul Rene Sanchess-Mejia, conducatorul experimenului, declara ca cea mai izbitoare diferenta constata in creierul soarecilor o reprezinta cresterea nivelului de acid arahidonic si metaboliti in centrul memoriei puternic afectat de senilitate. Cercetatorii considera ca substanta lezeaza celulele nervoase cerebrale, neuronii.
Acidul arahidonic cauzeaza supra-excitarea neuronilor, provocand tulburari cerebrale. Scazand nivelul acidului, neuronilor li s-a permis sa functioneze normal.
Totusi, studiul nu a demonstrat ca un regim cu un continut scazut de acid arahidonic ar putea reduce riscul aparitiei senilitatii la oameni, dar descoperirea efectului acizilor grasi ar putea constitui punctul de plecare in cautarea unui tratament pentru senilitate. Un regi