Sociologul Vintilă Mihăilescu explică de ce elevii de la sate nu ajung să urmeze o facultate la oraş. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, numai 1% din şcolarii de la ţară devin studenţi, semn că sistemul de învăţământ este falimentar la sate.
Adevărul: Cum se traduce acest 1%?
Vintilă Mihăilescu – Nu am datele statistice în faţă, dar cred că este cel mai scăzut procent din ultimele decenii, dacă nu cumva mai rău decât atât... Nu se poate pune pe spinarea ţăranului dezinteresul faţă de şcoală, ci este un dezinteres al şcolii faţă de ţăran, dacă e să formulăm puţintel mai bombastic.
Dar în ultimă instanţă ăsta e adevărul – sistemul de educaţie din România este falimentar la sate. Pe mine acest 1% mă cutremură. Mă tem că acesta este numai vârful aisbergului, este un semnal de alarmă, alo! se întâmplă ceva.
Care ar fi cauzele?
Consider că e un cumul de cauze. Nu cred că se poate răspunde cu o singură cauză decât dacă facem politicianism: greaua moştenire a guvernărilor anterioare. Dacă sărim peste această explicaţie universală, cred că sunt mai multe cauze. Pe deoparte, este clară izolarea unor sate. După 1990, sistemul de transporturi s-a privatizat. Unde nu rentează din diferite motive satul respectiv devine din ce în ce mai izolat şi primii specialişti care dispar sunt medicul şi profesorul. Există un număr considerabil de sate care au probleme mari cu resursele umane.
La extrema cealaltă, trebuie să ne întrebăm ce oferă sistemul de învăţământ şi ce oferă piaţa muncii, pentru că lucrurile sunt legate. Or, ceea ce văd tinerii de la sat este că piaţa muncii la oraş nu mai oferă aceleaşi oportunităţi. Încep să se întoarcă unii oameni la sat, pentru că viaţa este mult mai scumpă, deci şansele lor să-şi continue studiile şi să se poate instala la oraş sunt aparent foart