Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au incasat ieri peste 27,4 milioane de euro (100 de milioane de lei), contributiile aferente lunii august, insa pentru mai mult de un milion de angajati companiile la care acestia lucreaza nu au virat contributii, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).
Ponderea celor pentru care nu s-au facut plati catre fondurile de pensii luna aceasta este de 22,68%. Din numarul total de participanti la fonduri, de circa 4,4 milioane, s-au virat contributii numai pentru 3,4 milioane.
Valoarea medie a contributiei pe asigurat a fost de 8,04 euro la viramentele din aceasta luna, fata de 8,56 euro in luna anterioara. Venitul mediu brut pe participant s-a ridicat la 387 de euro, sub cel din luna anterioara, de 412 euro. Fondurile de pensii care au participantii cu cele mai mari venituri medii sunt ING (435 de euro), AIG (432 de euro) sau BRD (397 de euro).
La fondurile de pensii se vireaza 2% din salariul brut, contributia urmand sa fie majorata cu 0,5% pe an, pana la 6% in opt ani.
In 2009 contributia va fi de 2,5%, insa Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private intentioneaza sa propuna majorarea acesteia cu 1% pe an.
Datele CNPAS arata ca in luna august au fost validate aproape 6.000 de acte de aderare la fondurile de pensii obligatorii, iar 40.900 de angajati au fost repartizati aleatoriu, pentru ca nu si-au ales un fond in primele patru luni de la prima angajare.
Cele mai mari fonduri de pe piata sunt in prezent ING (incasari de 10,59 milioane de euro luna aceasta), Allianz-Tiriac Pensii Private (6,46 milioane de euro) si Generali (2,21 milioane de euro).
Potrivit unor estimari ale Comisiei de Pensii Private, fondurile obligatorii vor incasa pana la sfarsitul acestui an contributii pentru 4 milioane de angajati si vor ajunge la