TAROM, cel mai important operator aerian de pe piata locala, a inregistrat in trimestrul trei al anului (iulie-septembrie) o scadere de circa 8% a traficului de pasageri comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa ce dupa primul semestru raportase o crestere de 20%.
Scaderea din ultimul trimestru este o premiera in ultimii ani si trage un semnal de alarma asupra pietei aeriene locale, care ar putea fi afectata de criza mondiala. In ultimii doi ani, TAROM a inregsitrat cresteri peste media pietei, luand un avans de 30% anul trecut si de circa 10% in 2006. Per total, compania a transportat 1,47 milioane de pasageri in primele noua luni ale anului, cu 7% mai multi comparativ cu perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, sub cresterea prevazuta pentru acest an de 20%, pana la 2,3 milioane de pasageri, potrivit datelor furnizate de reprezentantii companiei.
Scaderea din ultimul trimestru vine intr-un context nefavorabil, piata aeriana fiind afectata la nivel mondial de criza economica si de cresterea pretului barilului de petrol, factori care determina un apetit scazut pentru calatorie.
La nivel international traficul aerian a scazut cu 1,3% in august si cu 1,9% in iulie, potrivit Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (IATA).
Criza internationala si scumpirea barilului de petrol nu au impact numai asupra traficului, ci si asupra profiturilor operatorilor aerieni. In acest sens, TAROM vrea sa isi salveze profitul prin inchirierea a trei aeronave Boeing 737-800, operarea cu aceste aeronave generand o reducere a costurilor anuale de exploatare cu 36 mil. dolari.
"In actualul context economic, planurile de extindere si consolidare ale companiei noastre se inscriu pe axa eficientizarii costurilor de operare, pentru a raspunde provocarilor economico-financiare ale pietei de profil, cum ar fi fluctuatia pretului la petro