Sute de kilograme de PET-uri, aruncate în apele din jur, au ajuns în peştera Câmpeneasa. Anul trecut, ecologiştii şi salvamontiştii au tras un semnal de alarmă cu privire la dezastrul ecologic Sute de kilograme de PET-uri, aruncate în apele din jur, au ajuns în peştera Câmpeneasa. Anul trecut, ecologiştii şi salvamontiştii au tras un semnal de alarmă cu privire la dezastrul ecologic din peştera Câmpeneasa.
Autorităţile au rămas, din păcate, pasive, dovadă că într-un an nu s-a schimbat nimic. Peştera Câmpeneasa ascunde o cascadă subterană de 40 de metri, cea mai mare din Codrul Moma.
Arie protejată
„Peştera este de clasă B, adică este arie protejată. Această situaţie a început în urmă cu 5-6 ani, dar s-a agravat acum 2 ani. Locuitorii din amonte aruncă gunoaiele în apă, care le aduce până în aven”, a explicat Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei Române de Speologie.
Într-un an de zile autorităţile nu au găsit niciun responsabil şi nu au luat nicio măsură pentru curăţarea avenului de PET-uri. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Bihor spun că ei nu au primit sesizări. Primarul din Vaşcău, Florin Purge, spune că avenul este responsabilitatea Composesoratului Pădurea şi a comunei Cărpinet.
Cei de la Cărpinet spun că ştiu de problema cu avenul sufocat de gunoaie însă din cauza unor probleme birocratice nu au reuşit să angajeze un serviciu de salubrizare.