Viitorii cumpărători vor fi informaţi despre toate problemele zonei în care îşi iau casă şi despre istoricul proprietăţii, a hotărât Protecţia Consumatorilor. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Agenţiile imobiliare vor fi nevoite, în maximum două luni, să-i informeze pe cumpărători dacă imobilele sunt afectate de zgomot, poluare, miros urât sau prezintă pericol de inundaţii. În plus, vor trebui să renunţe la clauza contractuală care îi obligă pe consumatorii „suciţi“ să plătească penalizări uriaşe. În caz contrar, riscă amenzi între 3.000 şi 30.000 de lei.
Noile reglementări propuse de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vizează cazuri precum cel al ansamblului imobiliar Confort City, din Popeşti Leordeni, relatat pe larg în ediţia de ieri a „Evenimentului zilei“. În ciuda avertismentelor autorităţilor de mediu, ansamblul de locuinţe a fost construit la doi paşi de societatea de ecarisaj Protan, iar clienţii nu au fost informaţi cu privire la riscurile pe care şi le asumă cumpărând o casă în zonă.
Valabilă din decembrie
Potrivit preşedintelui ANPC Dan Vlaicu, prevederile legislative vor intra în vigoare la sfârşitul acestui an. „Am făcut aceste modificări ca urmare a numărului mare de reclamaţii care vizau acest sector“, spune Vlaicu.
Drept urmare, agenţii imobiliari vor fi obligaţi să-i informeze pe eventualii cumpărători, în scris, asupra nivelului estimativ al costurilor ce urmează să fie suportate pentru obţinerea documentelor necesare încheierii tranzacţiei, asupra planului urbanistic de dezvoltare a zonei şi a situaţiei juridice a imobilului.
Mai mult, vor fi nevoiţi să dovedească faptul că nu scot la vânzare un imobil aflat în litigiu. De asemenea, consumatorul va fi informat asupra diferitelor inconveniente precum sursele de zgomot, poluare, miros, pericol de inund