În oraşele universitare, cumpărătorii-părinţi de studenţi preferă să închirieze cu luna decât să achiziţioneze. Apartamentele noi nu se mai vând, preţul locuinţelor vechi scade, iar terenurile nu mai au cumpărători. Chiriile sunt singurele care se încăpăţânează să crească. Oferta apartamentelor destinate închirierii a crescut substanţial în ultima vreme, atât în Capitală cât şi în provincie. Şi asta pentru că preţul locuinţelor construite înainte de 1989 s-a diminuat constant în ultimele luni, astfel că proprietarii s-au orientat spre oferirea apartamentelor spre închiriere.
Cererea a crescut şi ea pe acest segment, deoarece potenţialii cumpărători au decis să nu mai achiziţioneze acest tip de unităţi locative. Comportamentul lor este determinat în primul rând de imposibilitatea obţinerii unui credit ipotecar. Clienţii care solicită un astfel de împrumut după aplicarea noilor norme ale BNR vor obţine mult mai puţini bani decât ar fi primit înainte.
„Estimăm o diminuare, în medie, cu 25% a sumei maxime ce poate fi obţinută de la bănci, însă este posibil că această scădere să ajungă şi la 45%. Solicitanţii vor lua credite mai scumpe şi în condiţiile unui grad de îndatorare personalizat, care foarte greu va mai atinge 70% din veniturile obţinute”, se arată într-o analiză recentă a brokerului de credite Ipoteci Direct.
Vânzări în scădere, chiriile cresc
În aceste condiţii, cererea de pe piaţa chiriilor a depăşit oferta disponibilă. „Stagnarea vânzărilor – cumpărărilor de apartamente influenţează chiriile. Până acum, exista un segment bine definit de cumpărători – părinţi de studenţi, care mizau şi pe ideea de investiţie imobiliară. Aceştia s-au orientat însă în ultima vreme spre închiriere, ceea ce a dus la mărirea acestei pieţe cu acest segment, care nu este de neglijat”, spune Delia Szabo, manager al agenţiei