La nivel naţional există peste o mie de situri industriale contaminate. Cea mai mare suprafaţă, de aproape 90 de mii de hectare, o ocupă terenurile otrăvite de activităţi de siderurgie şi metalurgie feroasă şi neferoasă. Autorităţile de mediu vor întocmi, anul acesta, listele complete cu terenurile contaminate de producători şi cu cele abandonate. Impulsionată de presiunile venite din partea Uniunii Europene, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) a demarat acţiunea de identificare a tuturor siturilor contaminate din România. Deşi în prezent se estimează că în ţară există circa un miliard de metri pătraţi de soluri contaminate, reprezentanţii Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile au anunţat că până la sfârşitul lui 2008 va fi realizat un inventar complet al terenurilor poluate industrial.
Operatorii economici şi autorităţile locale sunt obligaţi să completeze şi să transmită chestionarele, la solicitarea APM, în termen de trei luni de la primirea acestora.
Nerespectarea prevederilor legale se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei pentru persoane fizice şi de la 30.000 la 50.000 lei pentru persoane juridice.
În cazul poluărilor actuale şi istorice, cheltuielile sunt suportate de operatorul economic sau de deţinătorul de teren, iar pentru siturile contaminate orfane şi abandonate, aparţinând domeniului public al statului, cheltuielile sunt suportate de la bugetul de stat, prin autorităţile care le administrează sau din fonduri structurale şi de coeziune.
Demersuri privite cu scepticism
„Siturile contaminate impun necesitatea efectuării unui raport geologic de investigare şi de evaluare a poluării mediului geologic.
Acest raport este înaintat autorităţii competente pentru protecţia mediului. În urma analizării acestuia, autoritatea competentă decide dacă poluarea mediului