Criza pietei de creditare incepe sa afecteze consumatorii dintr-un grup de tari care au contribuit semnificativ la cresterea economica globala in ultimii ani. Acestea sunt reprezentate de marile economii emergente precum China, India, Rusia si Brazilia.
Cresterea economica globala din ultimul deceniu a fost, in buna masura, realizata de Statele Unite si asa-numitele tari BRIC (Brazilia, Rusia, India si China). Si cum un sistem financiar deficitar a inlaturat SUA de pe aceasta lista, a ramas speranta ca statele emergente ar putea reface dezastrul economic, scrie The Wall Street Journal.
In mod contrar insa, economiile din cele patru state incetinesc, in situatia in care consumatorii resimt durerea emanata din Vest. In Rusia, acordarea de credite, care a sustinut puternic cheltuielile consumatorilor, se reduce. In India, locurile de munca oferite de filialele companiilor financiare occidentale au inceput sa scada.
In acelasi timp, in China, tara aflata in atentia lumii in ultimii ani, colapsul pietei bursiere si scaderea preturilor proprietatilor ii fac pe consumatori sa se gandeasca de doua ori inaintea unei achizitii, iar pe piata braziliana preturile pentru materiile prime pe care aceasta tara le exporta se prabusesc.
Cresterea economica in aceste economii mari, este mult mai rapida decat cea din Europa sau cea din SUA. Insa indicatorii arata ca noii consumatori bogati nu vor tine cresterea economica globala numai pentru ei.
Una dintre persoanele afectate este omul de afaceri Yan Jian din Shanghai. Afacerea sa, prin care exporta jucarii si articole de imbracaminte, s-a lovit de cererea slaba din SUA. Astfel, Yan a amanat renovarea noului sau apartament si se pregateste pentru ce va urma, odata ce previziunile economice se intuneca: "Lucrurile ar putea deveni chiar mai rele in viitorul apropiat. Am fost nevoit sa fac cat mai putin