România ar putea face o surpriză Bulgariei prin construirea South Stream pe teritoriul ţării noastre.
România ar putea face o surpriză Bulgariei prin construirea South Stream pe teritoriul ţării noastre.
Autorităţile de la Moscova împreună cu oficiali ai Gazprom s-au interesat care sunt reglementările legale pe care ar trebui să le urmărească în cazul construirii unui gazoduct în România. "Gazprom a discutat cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei cu privire la obligaţiile legislative ce urmează a fi respectate în cazul construirii unui Gazoduct. Acest lucru nu se poate face decât în cazul în care au o variantă pentru construirea gazoductului South Stream prin România, deoarece dacă se respecta proiectul anunţat iniţial conducta care subtraversa Marea Neagră ar fi trebuit să ajungă în Bulgaria", ne-au precizat surse guvernamentale.
Informaţia a fost transmisă şi de presa rusă. "Grupul rus Gazprom ia în considerare posibilitatea de a include România în proiectul South Stream, pentru a înlocui Bulgaria, stat care creează dificultăţi şi întârzie astfel construcţia gazoductului, potrivit cotidianului Kommersant.
Problemele cu Bulgaria au fost unul dintre motivele unor discuţii purtate vineri de şeful Gazprom, Alexei Miller, cu ambasadorul bulgar în Rusia, cu Ioan Rusu, directorul general al Transgaz Mediaş, operatorul reţelei de gazoducte din România, şi cu Francisc Toth, directorul general al companiei de stat Romgaz, au declarat surse apropiate întâlnirii. "Bulgaria insistă ca statul să deţină dreptul de posesie asupra tronsonului bulgar al conductei, în timp ce Gazprom vrea ca acesta să rămână proprietatea Rusiei", se arată în articolul din publicaţia rusă.
Atuurile RomgazCompania românească are deja de mai mulţi ani un proiect de construire a unui depozit de gaze naturale la Roman Mărgineni, di