Clientii bancilor din Bucuresti, Cluj, Timisoara si Brasov au cele mai mari imprumuturi in valuta, cu o pondere de peste 60% in totalul creditelor luate de populatia din judetele respective, conform statisticilor Bancii Nationale.
La nivel agregat, 55% din totalul creditelor acordate de banci populatiei au fost in luna august imprumuturi in valuta. "Ponderea este ridicata, de aceea stabilitatea cursului de schimb este un element esential, atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii. BNR a incercat sa previna o depreciere excesiva a cursului. Problemele populatiei in capacitatea de rambursare a creditelor se pot transforma in probleme in portofoliul bancilor, si in final amenintari asupra stabilitatii financiare in general", a comentat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Soldul total, cumulat lei si valuta, a ajuns in luna august la 90,8 miliarde de lei (25,7 miliarde euro), in crestere cu 59% fata de 2007. Cresterea soldului total a fost sustinuta mai ales de ritmul de crestere al creditelor acordate in valuta, de 85% fata de august anul trecut, in conditiile in care creditarea in moneda nationala a incetinit drastic, pana la o crestere de 33%.
Valuta a castigat in aceste conditii 7 puncte procentuale in structura pe monede a creditelor de retail. Anul trecut, ponderea creditelor in valuta in totalul imprumuturilor populatiei era de 47%.
Clasamentul in functie de ponderea detinuta de creditele in valuta in total indica 13 judete peste nivelul national de 55%. Acestea sunt judetele mai bogate, cu un nivel ridicat al PIB per capita, si mai ales, sunt cele care atrag cel mai mare volum de finantari in valuta.
Daca la nivel national indicatorul PIB per capita era anul trecut 5.900 de euro, topul celor mai indatorate judete in valuta indica pe primele cinci locuri judete unde indicatorul era peste nivelul de 7.00