Analizele la alimentele ce vor fi vândute în pieţele din judeţul Olt vor putea fi făcute, de luna viitoare, în noul laborator al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. OLT. Săptămâna aceasta va fi instalată aparatura de laborator, firmele furnizoare urmând să îi instruiască pe cei care o vor folosi. Potrivit estimărilor conducerii DSVSA, primele analize la alimente sau determinări pentru depistarea unor boli la animale vor putea fi făcute în Slatina din noiembrie. „Noi sperăm ca, în a doua parte a lunii noiembrie, să inaugurăm laboratorul. La sfârşitul acestei luni vom avea recepţia finală, după care vom face toate demersurile în vederea obţinerii tuturor acordurilor, avizelor sau autorizaţiilor necesare funcţionării. Urmează acreditarea, după care laboratorul va fi pus în funcţiune“, a spus Veronel Bolborea, directorul DSVSA Olt. El a adăugat că, în prezent, analizele la alimente sau cele pentru depistarea unor boli se fac în laboratoarele din judeţele limitrofe sau la Bucureşti. De aceea, autorităţile vor face tot posibilul pentru a deschide cât mai repede laboratorul. Potrivit reprezentanţilor DSVSA, în cadrul său se vor face analize la toate alimentele care vor intra pe piaţă. Graţie unui aparat multifuncţional, se vor putea face determinări şi pentru boli majore şi organisme modificate genetic, la reziduuri şi contaminanţi din alimente, furaje, materii prime, metale grele din apă şi diverse produse. Implementarea sistemelor de lucru nu se va face însă prea uşor, fiecare metodă utilizată în laboratoare având nevoie de acreditare.
Banii, cu întârziere Întreaga investiţie, în valoare de două milioane de euro, este realizată cu fonduri SAPARD. Deşi lucrările de reconstrucţie sunt aproape finalizate, agenţia a virat până acum doar o tranşă de bani, din cele trei necesare acoperirii cheltuielilor. „Sunt unele întârzieri în alocarea fon