Mircea Ştefănescu are 79 de ani şi a câştigat nouă derby-uri de trap, mai mult ca oricare alt driver din istoria lumii.
El îşi aminteşte, în exclusivitate pentru EVZ, de lumea fascinantă a hipodromurilor de altădată, de pe care nu lipseau regi, mari industriaşi, miniştri, dame din înalta societate şi oameni simpli, robiţi de patima pariurilor. Ştefănescu deplânge starea actuală a hipismului românesc, care a supravieţuit comunismului pentru a-şi da duhul în tranziţie. Mircea Ştefănescu are o mână de regrete, mici probleme cu auzul şi multe amintiri dintr-o vreme în care oamenii şi caii erau mai buni şi se sprijineau unii pe alţii, ca în basme.
Amintiri cu Malaxa şi Dej, şi Regele Mihai, şi Petru Groza, şi Toma Caragiu, şi Radu Cosaşu. Amintiri cu aristocraţi şi jochei, cu pariori şi trişori, cu domni eleganţi şi dame simandicoase, cu cai împuşcaţi şi hipodromuri distruse, cu vieţi luate de la capăt şi distruse din nou.
Cel mai galonat dintre driveri
Statisticile vor ţine minte că a câştigat nouă derby-uri (derby-ul e acea specie minunată a curselor de trap la care participă caii de patru ani). E un record neegalat în nicio altă ţară a lumii. Mircea Ştefănescu ţine minte altceva. Că în sulki, conducând bidiviii spre victorii, a trăit cea mai frumoasă dintre vieţi. N-a fost liniştită, cum e viaţa frumoasă care ni se arată prin reclame, cu tineri zâmbind fericiţi în faţa unei ceşti cu cafea. Lui Ştefănescu i-a fost greu. A fost exmatriculat din şcoală, a dormit prin parcuri, s-a rătăcit şi, apoi, şi-a regăsit destinul când a ajuns pe hipodrom. Cumva, n-a mai plecat niciodată de acolo.
Un bătrân îşi aminteşte
Acolo unde se termină Calea Moşilor şi începe drumul Colentinei, pe o bancă dintr-un parc plin de bănci goale, un bătrân îşi povesteşte viaţa. Mircea Ştefănescu spune totul rar. Nu se mai g