Pacienţii care reclamă o posibilă culpă medicală nu vor mai plăti din propriul buzunar expertiza necesară soluţionării cauzei de malpraxis. Costul ei va fi suportat anticipat de către Pacienţii care reclamă o posibilă culpă medicală nu vor mai plăti din propriul buzunar expertiza necesară soluţionării cauzei de malpraxis.
Costul ei va fi suportat anticipat de către societatea de asigurări la care medicul plăteşte obligatoriu poliţa de asigurare, urmând ca banii să fie recuperaţi de la pacient dacă medicul este nevinovat. Prevederea este inclusă într-un proiect de act normativ supus ieri dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Conflictul medic-pacient, în afara tribunalului
Proiectul legislativ aduce mai multe completări la actuala Lege a Malpraxisului. Astfel, judecarea culpelor medicale s-ar putea face prin concilierea părţilor, şi nu la tribunal, la dezbaterile comisiei de malpraxis va putând participa şi un reprezentant al societăţii de asigurări, iar desemnarea experţilor care să întocmească un raport asupra cazului se va face prin tragere la sorţi dintr-o listă naţională a experţilor medicali şi nu una judeţeană, aşa cum era până în prezent. În acest fel, se evită situaţiile în care nu poate fi desemnat niciun expert pentru că este singurul din judeţ pe specialitatea respectivă.
O altă noutate adusă de acest proiect este introducerea obligaţiei furnizorilor de servicii medicale, sanitare sau farmaceutice de a comunica orice informaţie solicitată de către persoana care se consideră victima unui act de malpraxis, în cel mult 15 zile de la data depunerii cererii.
În caz de deces ca urmare a unui act de malpraxis, informaţiile vor fi comunicate rudelor pacientului. De asemenea, furnizorii vor fi obligaţi să-şi facă asigurarea de răspundere civilă pentru prejudiciile produse pacienţ