Planul privind adoptarea euro de catre Romania in 2014 ridica din ce in ce mai multe semne de intrebare in contextul agravarii crizei financiare internationale si al absentei unui angajament politic in acest sens, considera analistii BCR.
"Avand in vedere ca actuala criza financiara a evoluat spre forme inca si mai dure in ultimele zile si data fiind nevoia crescuta pentru un impuls politic la nivel local, am devenit extrem de precauti in legatura cu planurile Romaniei de a adopta euro in 2014", afirma Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Romania figureaza la Bruxelles si la Banca Centrala Europeana cu aceasta intentie exprimata si sustinuta in repetate randuri de Banca Nationala.
De asemenea, Guvernul a facut un angajament in acest sens prin programul de convergenta actualizat anul acesta.
Chiar inainte de agravarea crizei, oficiali ai BNR au atentionat ca prelungirea perioadei de rabufnire a inflatiei pune in pericol calendarul de trecere la euro. Intre timp insa a urcat si inflatia din zona euro, astfel ca neincadrarea Romaniei in criteriul specific de convergenta nu mai apare ca fiind atat de grava.
Dincolo de acest aspect, in mediile bancare exista perceptia ca ar fi necesara adoptarea unui plan national de trecere la euro, ceea ce ar presupune un angajament politic asumat de principalele partide politice, indiferent de formula viitorului guvern.
Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac , considera ca un astfel de program ar impune disciplina si rigoare oricarui guvern, cu atat mai mult cu cat criteriile necesare adoptarii monedei unice sunt destul de usor de urmarit la nivel public, iar responsabilitatea guvernului in cazul unui esec ar fi foarte vizibila.
Si Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania, sustine ca adoptarea euro ar fi cel mai important obiectiv prin care sa