Romania imparte cu Polonia, Coreea de Sud si Mauritius locul 47 in clasamentul libertatii presei intocmit de organizatia Reporteri fara Frontiere, al carui raport a fost facut public marti. Spre deosebire de anul trecut, cand Romania a urcat in clasament pe locul 42, insa a fost mentionata intr-o analiza separata in document, anul acesta nu exista o sectiune special dedicata, ci doar consemnarea ca a pierdut 5 locuri in index.
Punctajul statelor se face pe baza unui chestionar care cuprinde 49 de criterii privind libertatea presei. Acestea acopera de la violente la care sunt supusi jurnalistii - asasinate, amenintari, batai, incarcerari - la cenzura, legislatie privind libertatea presei sau presiuni financiare asupra media.
Pentru clasamentul dat publicitatii marti, s-au analizat evenimentele petrecute intre 1 septembrie 2007-1 septembrie 2008.
Pe primele locuri ale clasamentului, campionii libertatii presei sunt Islanda, Luxemburg si Norvegia, in timp ce locurile codase sunt, fara surprize, ocupate de Turkmenistan (171), Coreea de Nord (172) si Eritreea (173) .
Europa conduce in clasamentul pe continente. In afara de Canada si Noua Zeelanda, primele 20 de locuri sunt ocupate de tari europene.
Un scor bun il au si tarile din zona Caraibe si a Americii Centrale. Jamaica si Costa Rica sunt pe locurile 21, respectiv 22, urmate de Ungaria pe 23.
Mult mai jos se situeaza state europene precum Franta, care a coborat patru locuri si este acum pe 35, Spania (36) si Italia (44).
Prima clasata din Africa este Namibia, care isi imparte locul 23 cu Ungaria si Marea Britanie.
Bulgaria este data ca exemplu negativ, din cauza coruptiei. Situata pe locul 59, ea este ultima tara europeana din clasament si serveste ca exemplu "care sa arate ca sufragiul universal, pluralismul media si anumite garan