Modificarea estimarilor de crestere pentru acest an, bugete mai conservatoare pentru 2009 , posibile reduceri de personal si ale marjelor operationale sunt efectele pe care criza financiara internationala le are asupra producatorilor locali de medicamente
Propagarea crizei sistemului financiar american s-a suprapus unei perioade extrem de tensionate in industria farmaceutica locala, cand distribuitorii de medicamente erau deja loviti puternic de deprecierea leului si de mentinerea de catre Ministerul Sanatatii a pretului la medicamente.
Distribuitorii au cele mai mari rulaje dintre toti jucatorii din industria farma locala, iar orice intrerupere a activitatii lor se resimte atat la nivelul producatorilor cat si al farmaciilor. A existat deja o perioada de doua saptamani in care acestia au sistat livrarea produselor catre farmacii, ceea ce a distorsionat si mai mult piata si a pus presiune pe producatori pentru a-si revizui conditiile comerciale.
Cu toate acestea, reprezentantii producatorilor sunt de parere ca impactul direct al crizei internationale asupra lor s-ar putea resimti pe filiera creditelor, o parte dintre acestia sustinandu-si investitiile si activitatea curenta prin intermediul fondurilor atrase de la banci.
"Principalul efect (al crizei internationale - n.red.) vizeaza accesul la credite si capital de lucru. Acesta este mult mai dificil acum si afecteaza puternic producatorii locali care trebuie sa-si extinda liniile de finantare din cauza perioadelor extrem de lungi in care se recupereaza banii in sistemul sanitar romanesc. De asemenea, companiilor le va fi dificil sa imprumute bani atat pentru investitii precum cele in upgradarea facilitatilor de productie cerute de reglementarile mai dure ale UE, cat si pentru achizitia de companii sau produse", a spus Stephen Stead, CEO al LaborMed, companie cu o cifra de afaceri de 2