OPŢIUNI Asigurare de viaţă sau pensie privată facultativă? Ambele produse pot aduce clienţilor care le cumpără venituri mai mari la bătråneţe, dar au avantaje diferite. Tinerii care vor să-şi asigure venituri suplimentare la vårsta pensionării au mai multe opţiuni de plasament. Asigurările de viaţă cu acumulare de capital sunt disponibile de mai mulţi ani pe piaţă, în timp ce pensiile administrate privat, obligatorii sau facultative, au apărut abia în 2007. La
OPŢIUNI Asigurare de viaţă sau pensie privată facultativă? Ambele produse pot aduce clienţilor care le cumpără venituri mai mari la bătråneţe, dar au avantaje diferite.
Tinerii care vor să-şi asigure venituri suplimentare la vårsta pensionării au mai multe opţiuni de plasament. Asigurările de viaţă cu acumulare de capital sunt disponibile de mai mulţi ani pe piaţă, în timp ce pensiile administrate privat, obligatorii sau facultative, au apărut abia în 2007. La pensiile private obligatorii (Pilonul II), contribuţiile sunt transferate automat către administratori, din sumele reţinute pentru sistemul public de pensii. La pensiile facultative (Pilonul III), în schimb, plăţile sunt făcute de fiecare client din buzunarul propriu. Cheltuieli suplimentare presupun şi asigurările de viaţă cu acumulare de capital.
Spre deosebire de pensia privată, în cazul căreia plăţile se fac doar după vårsta pensionării, asigurarea de viaţă acoperă o serie de riscuri pe toată durata contractului.
„Ambele au avantajele lor, în condiţiile în care fiecare vine dintr-o anumită piaţă. Pensia facultativă este o modalitate de a îndestula venitul la momentul pensionării printr-o investiţie într-un fond de pensii facultative. (...)Asigurarea de viaţă combină două aspecte ale vieţii mele: vine şi acoperă un risc de deces, iar pierderile pe care familia mea le-ar avea dacă eu aş deceda sunt acoperite de acest risc de d