Primul Festival al Fructelor de Pădure organizat, la început de octombrie, de Consiliul Judeţean Neamţ, Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, Antrec România şi Antrec Neamţ, a fost găzduit de Piatra Neamţ – unul dintre cele mai vechi oraşe din Moldova, a cărui arhitectură aminteşte de vremurile trecute. Au participat, cu voie bună, urmaşii… răzăşilor marelui Ştefan.
Frumuseţi nemţeneUnul dintre locurile încărcate de farmec este şi Poiana Teiului, rezervaţie geologică unde se află un uriaş bloc de calcar, format prin eroziune. Un alt loc deosebit, situat în apropiere, la numai 30 km de Piatra Neamţ, este rezervaţia forestieră Codrii de aramă, alcătuită din goruni seculari, care au constituit un izvor de inspiraţie pentru “Luceafărul” Mihai Eminescu. Încă un secret, Neamţul se poate lăuda şi cu Rezervaţia de zimbri “Dragoş Vodă”, unde se găsesc nu numai zimbri, ci şi cerbi carpatini, căpriori, cerbi lopătari, urşi, iepuri, bursuci şi vulpi.
Şi dacă tot am păşit în natură, haideţi să îndulcim atmosfera, după una dintre preferinţele culinare ale… Ursului, şi să pornim la cules de fructe de pădure. Luând la pas cărările munţilor Ceahlău, putem găsi, după gust (şi după anotimp): măceşe, coacăze negre, afine, mure, coacăze roşii, zmeură, fragi, cătină, merişoare.
Pentru a nu scăpa vreun detaliu, organizatorii Festivalului Fructelor de Pădure au amenajat standuri de prezentare a ofertei agroturistice, a tradiţiei meşteşugurilor şi a produselor culinare diversificate, obţinute din fructe de pădure sau cu specific tradiţional. În cadrul evenimentului, fructele de pădure au putut fi degustate sub diferite forme, de la compoturi, siropuri, ceaiuri, dulceţuri, lichioruri, conserve, şerbeturi, la nectare naturale. Fiecare dintre aceste fructe au atât calităţi alimentare, cât şi farmaceutice, ele putând înlocui chiar şi unele medicamente. Sunt prezente, de