BNR nu ar trebui sa modifice dobanda-cheie la leu, setata in prezent la 10,25% pe an, in cadrul sedintei pe probleme de politica monetara programata pentru 30 octombrie, a declarat viceguvernatorul Eugen Dijmarescu.
"Din punctul meu de vedere nu ar trebui modificata dobanda, noi avem si alte constrangeri interne, cicluri electorale diferite de restul tarilor din regiune", a spus Dijmarescu.
In privinta tensiunilor de pe piata monetara, el a precizat ca nu se poate ca actuala situatie sa nu fie discutata in Consiliul de Administratie si ar putea fi luate si alte masuri, care sa vizeze efecte pe termen mai scurt, de pana intr-un an.
Pe piata interbancara dobanzile sunt momentan la niveluri foarte ridicate, chiar si de peste 100% pe an pentru plasamentele pe termen foarte scurt. Oficialul BNR a subliniat ca acesta este efectul actiunii unor jucatori straini si ca situatia se va rezolva in perioada urmatoare. Dijmarescu nu a dat insa o estimare privind momentul la care dobanzile pe piata interbancara vor reveni in apropierea ratei de politica monetara a BNR.
Leul a fost sub o presiune puternica de depreciere saptamana trecuta, iar banca centrala a intervenit pe piata vanzand valuta. Operatiunile BNR au absorbit lichiditati importante, astfel ca speculatorii straini, care au incercat sa determine o crestere rapida a cursului, nu au mai putut sa isi finanteze pozitiile pe leu. Cererea lor de lichiditati a dus la cresterea spectaculoasa a dobanzilor pe piata monetara.
Dijmarescu a aratat ca BNR are in continuare posibilitatea de a activa clauzele de salvgardare prevazute in Regulamentul Valutar pentru eventuale miscari importante de capitaluri speculative, insa a mentionat ca momentan nu este luata in considerare aceasta optiune.
Desi a afirmat in urma cu o zi ca reducerea rezervelor minime obligatorii constituite de banci nu este o priori