Dezvoltatorii imobiliari se aşteaptă să obţină profituri de peste 50% din construcţia unui ansamblu rezidenţial, în ciuda lipsei de cumpărători. Calculele EVZ relevă că un metru pătrat construit în Capitală costă, în medie, între 900 şi 1.200 de euro, fără TVA, şi scade în raport cu dimensiunea investiţiei.
Cu tot cu un profit mediu „decent“, de 20%, preţul nu ar trebui să depăşească 1.400 de euro, respectiv 1.666 de euro/mp. Cifrele iau în considerare un metru pătrat de teren de circa 150 de euro, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre cei care construiesc acum au achiziţionat terenul în urmă cu mai mult timp.
Specialiştii susţin că apartamentele noi costă, în medie, 1.900 de euro pe metru pătrat, potrivit indicelui Colliers din septembrie. Preţul a rămas constant în ultimele şase luni, când vânzarea imobilelor noi a scăzut simţitor.
Cu toate acestea, cei mai mulţi investitori nu au vrut să renunţe la profiturile lor. „Noi nu am venit la târg cu reduceri“, spune Ştefan Cremene, reprezentantul GTC, care construieşte două ansambluri în Capitală. Preţul de vânzare al acestora este de la 2.000 de euro/mp.
Unii investitori consideră chiar că locuinţele sunt relativ ieftine faţă de cele din alte ţări. „Preţurile din România sunt, în unele cazuri, mult sub cele din Vest. O menţiune trebuie făcută în cazul infrastructurii, care - dacă în alte ţări este construită pe banii statului - va duce la scăderea preţului de construcţie al locuinţelor propriu-zise“, spune Bogdan Popescu, dezvoltatorul Northpoint. Potrivit acestuia, în Spania, vile cu suprafeţe de circa 200 de metri pătraţi sunt vândute la preţuri începând de la 1.350.000 de euro. În România, preţul echivalent al unei case este de 300.000-400.000 de euro.
Materialele ieftine scad costurile
Preţul pe metrul pătrat depinde de foarte mulţi fac