Braila se afla pe locul doi, la nivel national, in ceea ce priveste cazurile de trafic de persoane depistate de Politia de Frontiera. Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Braila a raportat, in primele noua luni ale anului in curs, 27 de cazuri, la egalitatea cu inspectoratul din Ialomita. Pe primul loc se afla Directia Politiei de Frontiera Giurgiu, cu 80 de cazuri depistate, iar pe trei Directia PF Iasi, cu 19. La nivel national, politistii de frontiera au depistat 161 de tentative de trafic cu fiinte umane, in care au fost implicati 331 de traficanti si 444 victime.
Potrivit informatiilor prelucrate de politistii de frontiera, traficul de persoane se realizeaza, in majoritatea cazurilor, dupa citeva etape: "Recrutarea - momentul in care un "binevoitor", de obicei prima veriga, intra in contact cu viitoarea victima, facindu-i promisiuni mincinoase de angajare in strainatate. Inselata, victima isi da acordul sa urmeze planul recrutorului. Transportul, urmatoarea etapa, este organizat de traficant, la scurt timp dupa recrutare, astfel incit victima sa nu aiba timp sa se razgindeasca. In fine, urmeaza exploatarea: in statul de destinatie, victimei i se retin documentele de calatorie/identitate, fiind amenintata, supusa unor tratamente inumane si chiar vinduta intre traficanti.
De obicei, traficantii sint barbati, dar si femei, cu virste cuprinse intre 20 si 40 de ani. Acestia afiseaza un comportament demn de incredere, binevoitor, si sint dispusi sa ajute persoanele dornice sa obtina locuri de munca bine platite in strainatate. Afiseaza discret semne ale bunastarii si redau povesti credibile despre cum au plecat si s-au realizat, din toate punctele de vedere, in strainatate.
Victimele sint pesoane cu un nivel de trai scazut, fara cunostinte despre pericolul la care se expun si dornice sa munceasca in strainatate, chiar