Kundera – turnător comunist, Grass – membru SS, Celine – admirator al fascismului, Ezra Pound – susţinător al lui Mussolini.Ultima bombă de presă detonată de revista cehă “Respekt” a redeschis răni mai vechi, ce amintesc de mari autori care i-au susţinut pe nazişti sau au fost colaboratori ai poliţiei comuniste. ll Scriitorul Milan Kundera este suspectat că a colaborat cu poliţia comunistă cehă, în anii ‘50. Un raport găsit în arhivele Ministerului de Interne arată cum acesta a dat poliţiei o informaţie care a dus la prinderea şi încarcerarea lui Miroslav Dvorácek, un agent care lucra pentru un serviciu secret finanţat de americani.
Ulterior, Dvorácek a fost condamnat la 22 de ani de închisoare, din care a executat 14. Milan Kundera a negat acuzaţiile, dar informaţia preluată de toate publicaţiile internaţionale de top i-a adus imense prejudicii de imagine.
De-a lungul timpului, scriitori români şi străini au avut de suferit din cauza alegerilor politice pe care le-au făcut în trecut.
Cum au trădat scriitorii de Nobel
Recompensat cu premiul Nobel pentru literatură în 1999, scriitorul Günter Grass a recunoscut, într-un interviu din 2006, acordat cotidianului german "Frankfurter Allgemeine Zeitung", că a fost membru al diviziei “Frundsberg” al unităţii de elită creată de regimul nazist, când avea 17 ani.
Grass a mai precizat că în cele câteva luni în care a fost membru al Waffen SS nu a tras niciodată cu arma. Dezvăluirile sale l-au supărat pe câştigătorul premiului Nobel pentru Pace, Lech Walesa, care i-a cerut scriitorului german să înapoieze distincţia de cetăţean de onoare acordată de oraşul polonez Gdansk. „Dacă am fi ştiut că a fost înrolat în SS, nu ar fi primit niciodată această distincţie.
Cel mai bine ar fi ca el să renunţe la ea”, a mărturisit Walesa. În apărarea lui Grass