Un pic de bere, un cub de gheaţă, ceva tutun şi o muzică bună sunt doar câteva dintre capriciile după care tânjesc chiar şi florile de apartament. Sursa: Arhiva EvZ
Ca şi oamenii, şi plantele au unele vicii: le prinde bine câte o bere, un duş pe cinste şi le place muzica bună. Despre ţigări însă, nu se dau în vânt. Fumul de ţigară niciodată nu i-a făcut bine unei plante. Este adevărat însă că unele, cum ar fi Aspidistra, sunt rezistente şi nu suferă foarte tare într-o cameră în care se fumează.
Berea le place însă mai ales plantelor cu frunze groase şi lucioase, precum ficusul şi filodendronul. Pentru a le proteja de praf, le puteţi şterge cu o cârpă din bumbac înmuiată în bere. Frunzele vor fi după aceea lucioase mai multă vreme, iar praful nu se va aşeza pe ele prea repede.
Cenuşa de la lemne se presupune că ar fi bogată în potasiu şi că ar fi un îngrăşământ bun. „Leacurile băbeşti“ o recomandă, dar eu propun utilizarea îngrăşămintelor achiziţionate din comerţ.
Plantelor le place, mai ales vara, să facă din când în când câte un duş, dar nu cu apă caldă şi nu la ore de vârf. Adică nu la amiază, când soarele arde prea tare. Astfel, dimineaţa sau seara se mai răcoresc, dar se şi curăţă de praf.
Zaţul de cafea produce mucegaiuri
Un alt sfat din bătrâni ar fi folosirea apei în care s-a spălat carnea sau peştele, pe post de îngrăşământ. Nu este greşit, dar apa ar trebui strecurată pentru că, dacă se aruncă şi bucăţele de carne sau de peşte, acestea se descompun şi emană mirosuri urâte. Un alt inconvenient este depunerea grăsimilor din apă pe pământ, care va împiedica buna aerisire a rădăcinilor.
Şi despre zaţul de la cafea se spune că ar fi un bun îngrăşământ. Sincer, nu este o soluţie: zaţul se poate umple de diferite mucegaiuri şi, în afară de asta, este total inestetic în ghive