Criza financiara globala a redus considerabil atat valorile indicilor, cat si capitalizarile burselor internationale. Pana acum comparatiile deprecierilor de pe bursa autohtona cu cele consemnate pe pietele externe s-au facut doar raportat la indicii bursieri.
Datorita modului diferit de calcul al indicilor in comparatie cu alte burse mult mai reprezentative este evolutia capitalizarii bursiere dintr-o tara, aceasta aratand cu exactitate care este valoarea reala a pierderile investitorilor, se arata in raportul saptamanal Puls Capital al casei de brokeraj Intercapital Invest.
Capitalizarea BVB, pe locul 25 din Europa
Romania este clasata pe locul al 25-lea din cele 34 de tari din Europa din punctul de vedere al capitalizarii Bursei de Valori Bucuresti. Deprecierile din ultima perioada au adus capitalizarea bursiera la nivelul anilor 2005-2006, din punctul de vedere al valorii in dolari.
Specialista Intercapital afirma ca datele statistice sunt raportate la moneda americana, din capitalizare fiind eliminate titlurile Erste Bank, si a fost luata in calcul si capitalizarea pietei Rasdaq. In ultima luna, capitalizarea actiunilor romanesti listate s-a redus cu 28,9%, iar de la inceputul anului cu 58,48%.
“Pe langa elementele specifice ce tin de contextul intern din fiecare tara sau de caracteristicle burselor in cauza, deprecierile inregistrate de pietele de actiuni in multe tari din lume sunt practic efecte ale globalizarii”, explica analistul-sef al Intercapital, Andreea Ciobanu (foto).
De asemenea, afirma Ciobanu, nu putem spune ca bursa romaneasca a suferit cele mai mari deprecieri din lume. Trebuie sa luam in calcul si capitalizarea extrem de redusa a pietei romanesti, atat in valoare absoluta, cat si raportat la Produsul Intern Brut (PIB) Europei. Capitalizarea BVB este de 16,8 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta 24,44% din PIB-