Cât este de moral să creşti şi apoi să ucizi animale pentru blană, o lăsăm la judecata fiecăruia dintre voi. EVZ vă prezintă micuţele rozătoare şi afacerea dezvoltată în jurul lor.
1 /.
Spre deosebire de vulpi, chinchila nu sunt vânate, ci crescute pentru preţioasa lor blăniţă. Care blăniţă, gri şi foarte pufoasă, se vinde cu peste 35 de euro bucata. Carnea, chiar mai dulce decât cea de iepure, nu merită să fie valorificată în scop economic. O poţi mânca - dacă te lasă inima - sau o poţi da la câini. Ei sigur îi vor acorda maximă atenţie. În fond, e vorba de un animal care cântăreşte sub 600 de grame.
Sacrificate la opt luni
Când ajunge la vârsta de opt luni, puiul de chinchila este sacrificat. Pentru ca blana să nu fie pătată de sânge, uciderea animalului se face prin răsucirea gâtului. Apoi, animalul este jupuit la cald, iar blana sa merge la tăbăcit şi, peste câteva luni sau ani, acoperă trupurile doamnelor cu bani. Mulţi bani.
Afacerea în sine seamănă cu genul de afaceri piramidale. Eu îţi dau ţie, tu dai la alţii şi faceţi bani. Pentru voi, dar şi pentru mine. Asta am înţeles din discuţia cu Mircea Vieroşanu, omul care are o crescătorie de chinchila la ieşirea din Bucureşti spre Ploieşti, mai exact în comuna Baloteşti.
Astfel, ca să cumperi de la Vieroşanu o familie de chinchila - cinci femele şi un mascul - te costă 900 de euro. Dai un ban, dar ştii că face, cum ar zice acesta. "Eu fac un contract cu cumpărătorul, prin care îl asigur că, în caz de nevoie, îi înlocuiesc exemplare nefertile". Mai mult, dacă ai contract cu el, Vieroşanu îţi cumpără puii de opt luni, la 20 de euro bucata. Tu dai o familie şi fratelui, sorei, socrilor ş.a.m.d şi toţi vindeţi puii unuia ca Vieroşanu, ale cărui profituri cresc considerabil.
Trei crescătorii în România
Omul a avut însă mare