VARIANTE După ce primele case solare construite în Romånia au fost un eşec, aceste investiţii revin în atenţie din cauza costurilor energetice în creştere. Investiţia minimă pentru achiziţionarea de panouri solare este de 4.000 de euro. Istoria caselor solare în Romånia a început cu peste trei decenii în urmă, cånd, inspirată de modelul german, Elena Ceauşescu a decis că şi ţara noastră trebuie să se încadreze într-o tendinţă occidentală. Astfel, în
VARIANTE După ce primele case solare construite în Romånia au fost un eşec, aceste investiţii revin în atenţie din cauza costurilor energetice în creştere. Investiţia minimă pentru achiziţionarea de panouri solare este de 4.000 de euro.
Istoria caselor solare în Romånia a început cu peste trei decenii în urmă, cånd, inspirată de modelul german, Elena Ceauşescu a decis că şi ţara noastră trebuie să se încadreze într-o tendinţă occidentală. Astfel, în 1974, autorităţile au demarat construcţia unui proiect-pilot de case solare, amplasate în oraşul prahovean Cåmpina, zona fiind a doua din ţară ca număr de zile însorite pe an, după Constanţa, şi în acelaşi timp protejată de furtunile şi vånturile ce afectează frecvent litoralul.
Cele două case incluse în proiect au fost construite rapid, dar rezultatul a fost dezamăgitor. Panourile solare utilizate nu puteau asigura nici încălzirea şi nici apa caldă necesară, randamentul lor fiind scăzut. Ulterior, unul dintre imobile a intrat în posesia Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie, găzduind staţia meteo din Cåmpina; celălalt se află în parohia Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Construcţii şi Economia Construcţiilor, iar în prezent este o ruină. După mai bine de 30 de ani, moda a revenit, ca o necesitate de data aceasta, ca urmare a amplificării problemelor energetice ce cauzează creşterea continuă a costurilor utilităţilor.
Inv